PACO CANDEL ENS HA DEIXAT

 

 Setmana de sentiment orfe per Catalunya, fa pocs dies ens deixava Lòpez Raimundo i avui ens hem aixecat amb la trista notícia de la mort del Francesc Candel. Si Lòpez Raimundo era el referent del lluitador anti-franquista amb una llarga vida forjada per la clandestinitat, en el cas del Paco Candel la referència és també d’un obrer lluitador pels seus ideals d’esquerra però sobretot per una enorme tasca en favor de la Cohesió Social de Catalunya.  

La seva contribució a la comprensió de l’emigració envers  al nostre País, envers a la nostra cultura és immensa. La defensa de la unitat civil del poble català és una de les seves victòries més personals.

Malauradament en aquests darrers anys haurà sigut testimoni dels nous temps que corren per l’Estat Espanyol i per Catalunya,a  on a part del Partit Popular , partits relativament nous com són “Ciudadanos de Cataluña” fan de la divisió cultural i la confrontació (catalans i castellans )  una raó de ser, una raó d’existir i un motiu per trencar la cohesió social. 

Amb la definició de “Els altres catalans” va aconseguir donar identitat catalana a un munt de gent que van ajudar a fer gran el País que els acollia   . 

Paco ,moltes gràcies per fer despertar la llavor del sentiment i l’arrelament català a tanta i tanta gent nouvinguda.

 

[@more@]

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

5 comentaris a l'entrada: PACO CANDEL ENS HA DEIXAT

 1. El llibre de Francesc o Paco Candel al 1979 “Un charnego en el Senado” i al sentir que anys abans havia publicat “Els altres catalans” , en va fer creure degut a la meva joventut i ignorància al respecte , que en Paco Candel , nascut a la província de València , i amb prop de 50 anys de residència a Barcelona , devia ser un personatge que feia “d’ amic” dels blaveros del Pais Valencià en aquells temps de “la batalla de València” i dels nostres enemics (per voluntat d’ ells) d’ arreu d’ Espanya , per un comentari que vaig escoltar a Madrid que venia a dir en certa manera , que els catalans pagàvem diners als immigrants de l’ Estat Espanyol a Catalunya per “fer de catalans” en actes públics ….i tot això a 1 més de votar-se l’ Estatut d’ Autonomia de Catalunya del 1979.
  Evidentment jo ni havia llegit els 2 llibres de Paco Candel , ni sabia que el seu poble natal estava situat al “Rincón de Ademuz” , ni que era una magnifica i humil persona que treballava per la cohesió de la societat catalana , que parlava català i que es dedicava ha intentar paliar els problemes dels més desfavorits i humils , i que sempre va treballar realment pel que “predicava” i no com altres amb etiquetes d’ esquerrans i defensors socials , que només prediquen cada 4 anys , però viuen bastant al marge dels problemes persona a persona , situació a situació , llar a llar , carrer a carrer , barri a barri , etc , etc ,.
  Recordo com poc desprès d’ acabar jo la mili , allà al 1983 el President Pujol li va imposar la Creu de Sant Jordi amb tot mereixement.

  Francesc o Paco Candel , gràcies per la teva tasca en favor dels més necessitats i pel teu amor a Catalunya i de la seva gent , desde l’ humilitat total , disculpa la meva falsa idea (per ignorant) que de jovenet m’ havia fet de tu , segur que estàs en el lloc més bonic que et mereixes i molts dels que vas ajudar ara et tornaran a donar les gràcies , mentre que aquí el teu exemple ha de continuar essent tot un camí ha seguir.

  EN EL MEU BLOC AMPLIÓ MÉS LA MEVA PERCEPCIÓ ERRONIA INICIAL D’ EN CANDEL I EL SEU POSTERIOR REAL DESCUBRIMENT.

 2. També seria bó tenir en compte els fills de molts Candels que estan per una Catalunya sobirana i no només els de Ciudadanos que en realitat són ben pocs, una minoria, tot i que per la remor que fan en semblin més.

  Paco Candel d.e.p.

 3. Manel,

  fins hi tot podríem parlar d’una “tasca invisible” (que no nul·la) per qualificar-ho d’alguna manera. És a dir, fills d’immigrants, nascuts i escolaritzats aquí que veuen amb total normalitat el “nostre fet diferencial”. Són catalans de naixement i també de pensament, per dir-ho així.

  El “ciudadano” té un retrat robot molt definit i tenir en dial de la ràdio en el 102.0 hi té molt a veure.

 4. Realment aquest “Ciudadanos” de Criterio.es estan molt ben organitzats. Tenen un embolic i diarrea mental bastant fort per això , d’ entrada en el tema de Calella i la senyera , ara resulta que es l’ Alcalde Josep Mª Juhé , el que “al no voler ell…..jajajja posar la bandera espanyola” ha optat per treure la catalana i així no llueix l’ espanyola ….li fan bona propaganda de catalanista al Juhé i al PSC-PSOE …..pobres nois no s’ enteren gaire de l’ assumpte , desprès diu que els seus socis de Govern d’ ERC veuen bé la decisió , al menys aquí si que l’ encerten i deu ser per casualitat. Els que fan comentaris al respecte aquest ja “mengen ha part” i ni ha desde el que diu que CiU vol veure les cartes dels que han demanat que ondeges la bandera espanyola a l’ Ajuntament amb la finalitat d’ enviar-los al “paredón” , un altre que les persones que no siguin de “pura raza catalana” aviat els i posaran una “estrella” cosida a la roba , un altre que diu que això ha passat a “un Ayuntamiento de CiU” o un altre que és pregunta sobre els catalans ¿però hay de buenos?. Molts d’ ells per la seva ignorància i per les coses que diuen , és nota d’ una hora lluny , que ni viuen a Catalunya , ni tant sols han passat en sa vida un cap de setmana encara que sigui a Salou.
  A part d’ això aquest del Criterio.es tenen moltes altres seccions i noticies d’ aquest caire , amb quedo amb un que en referència a Euskadi i ETA i el seu entorn històric , parla de “los Comandos Capitalistas Autonomos” suposo que el noi és refereix als “Comandos Autonomos Anticapitalistas” , i un altre ha sobre li diu que eren l’ antecedent dels GAL en l’ época del Govern d’ UCD….per “flipar” i que la guerra bruta dels “Comandos Autonomos Anticapitalistas d’ UCD segons ell” , son els que van portar a la victoria electoral de Felipe González al “1984-85” , el pobre noi si per raons d’ edat i de que d’ estudiar segur que ben poc , si tant xerra i ni sap que al 1982 “Any del Naranjito” és quan va guanyar les eleccions per primera vegada Felipe González , només tenia que anar a Google i posar Felipe González , el nivell dons és altíssim¡ ….malaguanyat temps i diners perduts a l’ escola. Molts d’ ells repeteixo escriuen desde fora de Catalunya , ja que els que ho fan desde aquí “venen la moto” sense ficar tant la pota. Això del Criterio.es , és com la Cope , El Mundo , l’ ABC ……molt aconsellable pels catalans que no ho tenen clar , tenir-ho més clar.

 5. Exigir la construcció urgentment de la Depuradora de l’Alt Maresme”, QUINA BARRA!!!!, ves a parlar amb en Morell, i en Campolier. PROU DEMAGOGIA!!!!!

Els comentaris estan tancats.