HABITATGE: DE LA NECESSITAT SOCIAL A LES PROPOSTES SUBHASTA DE LA CAMPANYA.

 

L’accés a una vivenda digna i adequada és un dels dret conculcat sistemàticament pels governs socialista i popular. És en aquestes qüestions on es veu quina visió és té de l’Estat del Benestar.

El concepte que en tenen aquestes dues forces espanyoles sol ser merament assistencial, fins i tot clientelar; almoïnes donades a l’espera d’una recompensa electoral. La conseqüència immediata és que no hi ha una visió estratègica a llarg termini, ni recursos suficients per posar en pràctica les polítiques socials que diuen promoure; és el cas de la llei de dependència.

Una altra visió és la social. És la que vetlla per assegurar al conjunt del població l’accés als drets socials al marge de la seva condició socioeconòmica, sense excloure una actuació decidida en el casos de risc d’exclusió social, evidentment. Hi ha dues de clares, de manera especial a Catalunya: la sanitat i l’escola. En aquest casos, gràcies a una amplia visió de la societat del benestar del governs de  Convergència i Unió, es van integrar xarxes públiques i privades per garantir l’accés universal als ciutadans.

Aquest accés universal, en el cas de la vivenda, ha estat conculcat sistemàticament pels govern de Madrid. Diu la constitució espanyola, que els poders públics promouran per les condicions necessàries i establi les normes pertinents per fer efectiu aquest dret, regulant d’utilització del sòl per a impedir l’especulació. Tot el contrari. El govern central no ha actuat i a més, amb un finançament insuficient, a lligat de mans als ajuntaments i la Generalitat per poder endegar pràctiques alternatives.

Ara, amb la crisi financera i immobiliària, tot són mans al cap i despropòsits de cara a la galeria. Per redreçar aquesta situació caldria, d’entrada, suprimir aquest ministeri de l’Habitatge, doncs les competències són de les Comunitats Autònomes i és evident que l’única missió d’aquesta Ministeri és la de trampolir de la candidata Chacon , fent promeses respecte a polítiques que no li corresponen. Un bon exemple de desenvolupar l’Estatut d’Autonomia, envaïnt les competències.

Un cop suprimit el Ministeri d’habitatge , acte seguit, s’han de multiplicar per quatre els recursos econòmics destinats a l’habitatge.

Per a què els recursos? Per impulsar els habitatges de protecció social, per ajudar a adquirir sòl als ajuntaments i augmentar els ajuts al lloguer.

Sí que hi ha una part de mesures que es poden fer des de l’Estat, sense la necessitat d’anar creant més ministeris. Cal una reforma de l’IRPF, perquè tenir més de 30 anys no sigui un impediment per gaudir de la deducció per lloguer; calen, també, reformes legals per agilitar els desnonaments i donar seguretat a qui lloga els habitatges i reformes administratives que evitin els “pisos –pastera”.

No són les úniques, hi ha més mesures per a garantir un habitatge digne. Però la premissa bàsica és una força parlamentària decisiva que cregui de debò en el benestar de les persones i no en les almoïnes.

[@more@]

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

7 comentaris a l'entrada: HABITATGE: DE LA NECESSITAT SOCIAL A LES PROPOSTES SUBHASTA DE LA CAMPANYA.

 1. Hola Montserrat!

  Avui entro per primera vegada al teu bloc i veig que el tens força maco!!

  El ministeri de vivenda és totalent inoperatiu i s’hauria d’elimina ja, al igual que el ministeri de cultura, a on també tenim competències.

  Et poso un enllaç al meu bloc per seguir el que ens expliquis ara i després de les eleccions.

  Molta sort!

  Salutacions!!

 2. Zaytoz.com – Çakma Örümcek Webmaster Forumu 2011 Seo Yarışması da çok gerilerde olmamıza rağmen artık bir yükseliş yakaladık

 3. Euros que desprès ni pagaran , ha de ser la “salvadora” dels catalans anem arreglats. Espero que aquesta “noia” que el seu únic interès per Catalunya es anar pupulant per Ministeris sense contingut i respatllar al ZP, ens vol fer replica designer handbags
  replica designer bags
  gucci 2010 handbag

 4. felicitats, espero que tot et vagi molt be. Una abraçada molt forta,

  Rosa-M. Pujol

 5. dizi izle diu:

  Allah razı olsun..

Els comentaris estan tancats.