VALORACIÓ RESULTATS ELECCIONS MUNICIPALS -1-

Amb companys, amb amics, amb coneguts, i també en els blocs, no paren de sortir comentaris que interpreten o volen interpretar el sentit del vot en les darreres eleccions municipals. Comentaris tots ells fets des de la millor bona intenció, i segur també des de l’experiència personal nascuda en el nostre entorn més immediat. Però em sembla i us ho dic amb el màxim de respecte, que tots, i jo la primera, anem errats.

La divisió de la societat en dretes i esquerres, diuen els entesos que està en vies de superació. D’això en parlarem en una futura post. I ens consta i em consta per diferents motius que en aquestes eleccions a Calella hi ha hagut transvasaments de vots molt importants. Transvasaments de vots que es poden compensar entre ells, i que no es poden detectar si no es fan estudis d’opinió ben contrastats. I ja se que em direu que a les eleccions municipals, el que més compte és la persona.

Doncs si això és veritat, també ho és que els resultats de CiU, han estat els més estables en aquest cicle electoral de Calella que va de les eleccions generals del 2004 fins a aquestes municipals. Per exemple, la diferència de vots entre les eleccions al Parlament i les municipals ha estat solament de 16 vots, mentre que a ERC la diferència ha estat de 17, molt estable també, al PP de 37, i el PSC-PSOE de 730, recollint segurament i en bona mesura els vots de formacions tan disperses com Ciutadans, 111 a les eleccions del Parlament, i Iniciativa per Catalunya, amb 435 vots. Si comparem els resultats amb les eleccions generals del 2004, CiU guanya 179 vots, el partit Popular en perd 688, Esquerra en perd 622 i el PSC-PSOE en perd 465. I d’aquí en podríem treure conclusions fàcils i que ens podrien portar a enganys. Però el que probablement ha decidit les eleccions ha estat els 6 punts d’increment en l’abstenció i els 229 vots en blanc. Una quantitat molt important si els comparem amb els 93 de l’any 2003 o els 95 de les eleccions al Parlament, o els 67 de les eleccions generals del 2004.

Qui ha decidit doncs el resultat de les municipals 2007 ?? Cal pensar-hi encara molt. Que n’opineu Gran Barrufet, Carrasclet,Jordi’s , Manel, Maribel, Vilapou , etc. Dieu-me la vostra si us plau. Gràcies.

[@more@]

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

20 comentaris a l'entrada: VALORACIÓ RESULTATS ELECCIONS MUNICIPALS -1-

 1. Jo crèc que l’ increment del vot en blanc , es deu principalment a 2 aspectes: 1º que la societat en general cada cop esta més desenganyada amb la política i els polítics i 2º per que a les 2 ultimes Eleccions al Parlament de Catalunya malgrat CiU ha guanyat ha quedat 2 vegades arraconada a l’ opossició. En aquest segon aspecte molta gent no ho enten , no enten que el que guanya no governi , no enten pq ERC va dir que no pactaria amb forces depenents de Madrid i va pactar amb el Montilla , etc. En comentari a un post d’ aquest bloc dies desprès de les Eleccions del 1-NOV ja vaig comentar aquest aspecte de gent que coneixia de la feina , amics , etc que desprès del 1-NOV en van manifestar que ja no votaran mai més. I no eren gent que votés sempre CiU ni molt menys , però aquella vegada la van votar desprès del desgavell del Tripartit-1 i de l’ expulssió primer del Carod i desprès de tota la ERC del Govern. Altres eren votants d’ ERC que tambè en van dir que desprès del pacte amb el Montilla no votarien mai més. Ells creien que amb la doble expulsió d’ ERC i amb el NO a l’ Estatut el Tripartit-2 era impensable i amés amb les declaracions de campanya electoral del Sr. Carod.
  Per un altre part molt votant d’ ERC no esta d’acord amb el servilisme d’ ERC al PSC-PSOE i molt votant del PSC-PSOE no és precisament amic d’ ERC encara que els i dona el poder , i tot aixó porta a votants (no militans o gent fidelissima) sino a votants de CiU , ERC o PSC-PSOE a no votar i aquest desencant a la Generalitat va portar a les Municipals del 27-M , ni 7 mesos desprès del 1-NOV a molts ciutadans a expressar que creuen en la democràcia , però no en l’ us del seu vot que fan els politics (vot en blanc) i a molts més a incrementar el % d’ abstencionisme.
  No vull ser pedant , però CiU es una formació que pel seu caracter ampli que va desde per dir-ho d’ una manera el centre a la socialdmocracia i per nacionalista , es pot entendre amb ERC , el PSC-PSOE i pot fer acords de govern a Madrid amb el PP o abans UCD o PSOE quan la majoria dels espanyols han triat ha aquestes formacions perque governin Espanya , encara que amb el PP ara mateix impossible (Estatut , etc). Arreconar a una formació guanyadora com CiU que arrastra sobre 1 milió de votants i que la seva possible entessa es d’ aspecte ampli no es bo per la democracia i afavoreix l’ abstencionisme , fins i tot en unes eleccions Municipals i a Calella ja s’ ha vist que ha passat el mateix que a la Generalitat , d’ aqui 4 anys més abstencionisme esta clar , molta gent diu pq anar a votar?.

 2. Primer de tot et vull barrufelicitar per que t’han fet Consellera Comarcal!
  Això de la valoració de les eleccions ho barrufo molt complicat…els barrufets d’ERC són els grans perdedors doncs molts dels seus votants han passat als barrufets del PSC que són els grans guanyadors i els barrufets de CIU us heu quedat més o menys iguals amb un increment que no ha estat suficient (ara he descobert la sopa d’all!) bé arribat a aquest punt crec que els barrufets volien castigar a ERC més a nivell nacional que municipal i per que van anar cap a psc i no cap a ciu?? barrufo que per una qüestió emocional, no pensant en que era millor per Calella…el barrufet Juhé amb el seu discurs “flower power” va arribar al cor dels barrufets que encegats per aquesta visió “mundos de yupi” no es van parar a reflexionar sobre el programa o (molt important) l’equip que duia al darrera, als barrufets de Calella els hi agrada en Juhé, a mi m’agrada en Juhé però…estem parlant de dirigir un poble en equip..i als barrufets de CiU se’ls veia guanyadors, tothom creia que guanyarien (bé, van guanyar, però ja m’enteneu..) la gent pensava: “no els hi fa falta el nostre vot…i en juhé s’ho mereix per que ha arregat els pins i és un bon noi” els resultats van ser una sorpresa per tothom, per tothom tothom!! La meva reflexió és que el vot és una gran responsabilitat i s’ha d’exercir d’una manera meditada i responsable, i no et pots moure per simpaties o antipaties personals.
  I un cop passades les eleccions a l’hora dels pactes crec que moralment s’hauria d’haber respectat la llista més votada (sigui quina sigui)
  Jo barrufo que un govern d’unitat hagués estat una passada!
  I ja està..fins quí la meva humil opinió.

 3. UN FIL D’ ESPERANÇA.
  Primer de tot felicitar a la Sra. Montse Candini pel seu nou e importantissim carrèc de Consellera Delegada de Govern del Consell Comarcal del Maresme , com a Consellera de l’ Àrea de Servei a les Persones que consta de Àreas importantissimas:
  Servei de suport a l´ atenció social primària.
  Servei d´ atenció a la infància i adolescència maltractada (EAIA).
  Servei del Pla Territorial per la convivència i ciutadania del Maresme.
  Servei de transport adaptat.
  Servei de suport als serveis socials en violència domèstica.
  Servei de Suport a les persones amb dependència.
  Servei de Cooperació internacional.
  Servei de minories ètniques.
  Servei de l’oficina d´habitatge.
  Tambè celebrar l’ ampli acord de Govern del Consell Comarcal entre CiU (11) , PSC-PSOE (11) i ERC (5) , en aquest cas no se ha deixat a CiU fora del Govern cosa que tenim que celebrar i que serveixi d’ exemple en altres Institucions.
  La feina de CiU i de la Sra. Candini en aquesta Gran Área segur que seran tot un exit per la nostra Comarca , algo que malehuradament a Calella el sectasrime va arreconar.
  Felicitar tambè als altres 2 Consellers Delegats de Govern del Consell Comarcal la canetenca Silvia Tamayo (PSC-PSOE) i sobretot al torderenc Bernat Costas Castilla (ERC) polític jove i molt preparat i amb estudis de Ciencies Politiques entre altres , al qui tinc el gust de coneixer desde que era un nen i es una gran persona al igual que la seva mare companya meva a la mateixa empressa i companya tambè de la UGT.
  Tornó a repetir , que aquets acord del Consell Comarcal sigui el principi del no aïllament de CiU en les Institucions Publiques.
  Enhorabona a la Sra. Montserrat Candini.

 4. vilapou diu:

  Després de llegir el seu post he aprofitat per rellegir-ne dos que vaig escriure al meu blog just després de les eleccions: un l’endemà i l’altre al cap de tres dies. I la veritat és que hi continuo estant d’acord..(A veure si funcionen els enllaços:…28-05-07 i 30-05-07)
  Ja està clar que els transvasaments de vots no són exactes, que d’ERC en van anar al PSC, a CiU i a l’abstenció; de CiU a l’abstenció, també, i de l’abstenció al PSC també (més). També podem comparar tots els tipus d’eleccions i valorar les variacions, però em sembla que en unes Municipals de “poble”, les tendències no poden variar excessivament, a no ser que hi hagi noves aparicions o absències significatives, que no és el cas.
  El fet que s’hagin compensat tots aquests canvis de vot per quedar exactament els 9 del govern i els 8 de l’oposició, no pot ser tan casual. El reajustament dels vots que han anat a l’abstenció més els del GIC (que tornen allà d’on veníen) i els del CDS deixen el resultat com han quedat.
  Les eleccions no les ha decidit cap segment de votants en concret, considero jo, les eleccions les han perdut ERC per una banda i CiU per l’altra. I d’això se n’ha beneficiat el PSC quasi sense voler-ho.
  Després les matemàtiques han fet la resta. I no oblidem que allò de sumar la meitat més un és una de les bases de la democràcia, la que hem triat entre tots, tant quan ens beneficia com quan ens perjudica.
  Només un aclariment final. Quan dic que CiU ha perdut les eleccions, ho dic perquè considero que augmentar en un sol regidor, després de la precampanya i la campanya que s’han fet, és un (molt) mal resultat, i això necessita d’una profunda autocrítica, que no dubto que tant vostè com el seu equip hauran fet.

 5. UN MIRACLE!!!!! Molt bó!
  Em barrufen els enigmes!!

 6. vilapou diu:

  Manel, disculpi l’atreviment, potser és l’hora, però això del “gairebé dos regidors” fa de mal comptar i de mal sumar.

 7. En quan al PSC-PSOE és va aprofitar de la devallada de ERC , a captat molt vot nou-vingut , tb Juhé anava una mica d’ “equidistant” soposso pel que pogués passar el dia 27-M a les 9 de la nit. El més trist és que que el PSC-PSOE s’ ha emportat un % X de vot d’ ERC , el que indica que els 7 d’ ERC de fa 4 anys no era un vot totalment consolidat i que els seus votants de fa 4 anys alguns poden passar amb facilitat al PSC-PSOE , tb admiteixó que alguns hagin passat a CiU.
  Com a nacionalista hem quedo amb una reflexió final , a Calella fins ara 7 d’ ERC + 6 d CiU = 13 , GiC (Partit Local) i 3 d’ obediencia espanyola PSC-PSOE 2 i PP 1. Ara els d’ obediencia espanyola 6 (s’ han doblat), els nacionalistes/independentistes 7 + 4= 11 (encara majoria però dividits i amb retrocés global), d’a cord aixó es Calella son unes Municipals , “es vota al candidat més que al partit” ,………no vadem. Quan dic nacionalistes/independentistes no necesariament uns son tots dels primers i els altres tots dels segons i viceversa.
  Vilapou , per sortir de Catalunya , pq el PSOE governa sempre a Barakaldo i no és menja una rosca a Azpeitia , és que a Barakaldo fan una gran campanya i a Azpeitia la molt dolenta i han de fer autocritica , no ens enganyem.

 8. VILAPOU , jo l’ analisi l’ havia fet només desde la bessant dels vots blancs i l’ abstenció. Si analitzem tb els vots , jo créc que les eleccions les ha perdut només ERC ja que una formació que tenia l’ Alcaldia feia 8 anys i que l’ ultim govern amb el PSC-PSOE era un 7-2 , el passar a 4 i a 24 vots dels 3 , és una devallada i una batacada molt forta , amés que qui te el poder te més mitjans propagandistics directes e indirectes ( a TV-Calella i altres mitjans saben de que parlo), per tant considero el fracás d’ ERC total i estrepitós.
  El PP tot indicava que en treuria un altre cop 1 i així ha estat.
  En quan a CiU ………bé d’ entrada una cosa estava clarissima , que no es presentes el GiC , volia dir d’ entrada que una de les 4 formacions , s’ emportaria un regidor més , fent el mateix “esforç” que fa 4 anys. Evidenment els favorits a emportar-sel eren ERC i CiU com ha a priori sopossadament més votats , la llei electoral , etc.
  Jo crèc que CiU amb la seva gran i llarga campanya i pre-campanya (i molt treballada desde la sinceritat i el servei i el recolliment d’ inquietuts a tots els sectors i ambits), la seva candidata , el seu gran Equip , la deixadesa del govern anterior , etc , aspirava a estar entre els 7 als 9 , i potser els 8 era el més logic. Podem dir de seguit 9 , 9 treuran 9 ……però de seguida venia la reflexió: “si en treuen 9 , el PP en treura 1 , llavors com repartim els altres 7 , pq el PSC-PSOE amb un Juhé més conegut que en Gasset (i de Calella de tota la vida com proclamava en Jaume) i amb els nou-vinguts era dificil que com a miním no passes a 3 , llavors baixar a ERC a 4 (tal com a estat) a priori semblava baixar moltissim , llavors havia que restar per donar-li a ERC un miním de 5 , i el més logic semblava que CiU tingués 8 , però be ja sabem com va anar la cosa.
  Vilapou , jo crec que CiU va fer una gran campanya , la formació a Calella ha anat en creixement en les ultimes eleccions (4 ,6 i 7). ERC i PSC-PSOE variables : ERC(4 , 7, 4) , PSC-PSOE (4, 2 , 5) , PP (1,1,1) estatics.
  En unes eleccions , l’ esforç , capacitat , treball , lideratge , equip , programa , projecte , etc , etc son importantissims , però al final el que vota o no (abstenció) és el ciutadà , i trovo injust que si un guanyà però no pot o no li deixen governar exigir-li autocritiques o parlar de que “han perdut” les eleccions. Amés CiU és qui ha patit més difamacions , arrancada dels seus cartells , atacs dialectics personals i familiars , etc , etc. els entrevancs que ha patit CiU de Calella no l’ ha patit cap de les altres 3 formacions.

 9. PUIG!!
  Enigmàrius…si encerto el següent em barrufes un pernil!!

 10. vilapou diu:

  Voldria fer un parell de consideracions sobre dues coses que vaig posar al meu anterior comentari: la pèrdua de les eleccions i l’autocrítica.
  La lliga la va guanyar el Madrid o la va perdre el Barça? Doncs això.
  CiU aspirava en aquestes eleccions a recuperar l’alcaldia, és a dir, a treure 9 regidors, per així evitar els pactes. I això no ha passat.
  Després dels darrers 8 anys ja tothom hauria de tenir clar que CiU “lluita” electoralment contra tres, i ho fa amb les regles del joc existents, les mateixes de fa un munt d’anys.
  Encara que les tendències actuals dels estudis “sociològics electorals” vagin a esbrinar entre l’abstenció per veure a partir de quin punt pot beneficiar a un partit o a un altre, a mi em sembla que el que s’ha de fer és lluitar els vots del carrer, anar-los a buscar si cal. Que hi havia votants nouvinguts ja se savia, que hi havia un desencís i un cansament general pels temes de política general, també se savia, i que hi hauria intents de desgast personal, entrava dins les possibilitats, de la mateixa manera que des d’alguns sectors s’ha fet amb els governants anteriors.
  Quan no s’aconsegueixen els resultats previstos, s’ha de buscar on s’ha fallat, quins han sigut els punts febles, per tal de poder-ho solucionar de cara a properes eleccions (peti qui peti). I això és fer autocrítica, i no crec que sigui ni pejoratiu ni ofensiu. (I el candidat d’Azpeitia s’ha de preguntar després de cada procés electoral per què carai no es menja una rosca i el de Barakaldo sí).
  Només un apunt final sobre allò de que els nacionalistes/independentistes han sumat 11 i els “d’obediència espanyola” no sé quants. Desenganyi’s amic Carrasclet61, aquest tema està perdut de fa anys, i ho està per voluntat dels dos partits o, si més no, per voluntat dels que els manen.

 11. PALET!
  uf…aquest m’ha costat eh!

 12. cansat diu:

  Nens, a veure si pareu de jugar a les endevinalles!
  Sortiu al pati, homes!

 13. PILAR ROCAFORT!!
  Cansat…no t’enfadis..és un “diverttimento”..no siguis barrufet rondinaire.
  Azrael…si tens gana no t’acostis que ja sé com t’agraden els barrufets escalivats!!

 14. JA EL TENIM AQUI. Escolta aquest que dius , fins les 9 de la nit del 27-MG era mig equidistant i de bon rolló?

 15. Per gargamel! Enigmàrius em tens ben despistat…és Montserrat?

 16. Candiniiiiiii!
  Josep M. Juhé i Mas!!!!
  Gràcies pel repte Enigmàrius!
  i Felicitats Jordi!!

 17. heathcliff diu:

  L’abstenció ha marcat sense cap dubte les eleccions, però ja us hi podeu acostumar perquè aquesta serà la tònica habitual en els propers anys. Perquè:
  – Els pactes post-electorals que deixen fora la formació més votada creen desencís en el català mitjà que no enten tota una colla d’arguments sense sentit.
  – Malgrat les pataletes ningú ha tingut una iniciativa “seria” per canviar el sistema. “Cordons” canvieu la Constitució d’una vega el mon no s’acabarà.
  – El llenguatge dels polítics a tots els nivells és ambigu ningú diu el que pensa tothom disfressa les seves intencions dins d’un munt de paraules molt maques però sense cap sentit ni contingut. Quan tornaran aquells polítics que al blanc li deien blanc i al negre, negre?
  – Els temes que tracten els polítics i les seves propostes estan molt allunyats de les preocupacions reals del dia a dia dels ciutadans.
  Tu mateixa Montse has fet en aquest sentit una campanya pel meu gust equivocada, t’has cansat de repetir que Calella ha perdut oportunitats. Ha estat l’eix central del teu discurs, has parlat de les grans coses que es podien haver fet i no s’han fet, i és un discurs que si que ha arribat a un sector minoritari de Calella ha qui has impressionat i convertit en grans admiradors teus, però que ha sonat buit a molts calellencs. Els veritables temes que afecten a la immensa majoria ànonima i silenciosa, que passa de la politica i de les picabaralles dels polítics, els has enunciat, has passat de puntetes sobre ells.
  La gent, tots, som egoistes, el que de veritat ens interessa és el “que hay de lo mio” i tu no els has parlat quasi de “lo suyo”. Els problemes que generen les obres a qui les pateix, la manca de policies al carrer, els forats a les voreres, les cagades dels gossos, les bicis al carrer Esglesia, tots temes que de ben segur són insignificants comparats amb el cobriment de la riera, però que preocupen molt més als calellencs.
  I si em permets una última cosa, no ha guanyat l’abstenció heu perdut els polítics múnicipals que en general heu estat incapaços de parlar clar dels problemes que preocupen a la majoria i d’engrescar a la gent per anar a votar. Malgrat tot no et preocupís, us haveu limitat a reproduir el que ja fa anys que estan fent els polítics d’alt standing a Catalunya i a Espanya, pensar que el que per vosaltres és important també ho és pel ciutadà normal i no és així, sino que hauria de ser tot el contrari.

 18. Tots aquest aspectes i que els candidats a regidors tenien els estudis i/o preparació professional de l’ area que aspiraven a ocupar , créc que feia que les propostes de CiU fossin reals , convincents , raonades , amb categoria i repeteixó moltes d’ elles ja demostrat que havien treballat els últims 4 anys desde l’ opossició. No créc dons que no s’ haguessin tocat els temes capdals i que preocupen als ciutadans , be com a minim en aquest no és va passar de puntetes ni molt menys ……no com el Bipartit.
  Sopossò que certa desinformació i fobies van fer la resta , tb sopossò que encara que Vilapou no ho vegi clar ..encara que el candidat del PSE-PSOE-EE d’ Azpeitia és mogui entre 0 i 1 regidors (de 17 possibles) ara mateix 0 , poc te a veure amb la seva campanya i posteriors reflexions , com ho és tb que cap partit abertzale azpeitiarra deixarià mai que aquest desvanques al PNV (guanyador sempre) de l’ Alcaldia. A Catalunya i per tant Calella sempre hi aura gent que no votarà mai a CiU o ERC malgrat el Sr. Carod i Puigcercós facin sommiar truites de “nacionalisme social” , en canvi si que permeteran que grans independentistes com el PSC-PSOE (hi amès perdedors) presideixin Alcaldies o Governs de la Generalitat , i en aquest cas l’ autocritica del candidat/a de CiU ja pot fer autocritica ja….quan tot esta dat i beneit. De tant en quan surt algun Portabella que per dignitat i veient que el seu vaixell s’ enfonsa readreça el rumb i l’ esencia del seu “jo” , però son els que meys. La resta sopossoò que el APROP TEU € a fet la resta.
  No se quin de vosaltres ha dit que “les majories absolutes s’ han acabat” ……sopossò que parlem només de Calella , pq a Pineda , Sta. Susanna o Tordera que estan ben aprop si que existeixen.

  Salutacions i Visca Catalunya.

 19. HEATHCLIFF. Crec que CiU amb propostes com els 300 habitatges de protecció per joves (en els llócs d’ubicació reals i la proposta del “com” i “que” reals), la clara aposta per la re-dinamització del sector turistic (que al bipartit l’ interessà ben poc o gens), la modificació dels aspectes millorables del POUM , l’ aposta real per la millora de la Neteja dels carrers amb la renovació de la maquinaria , etc, el mapa acustic i ordenació adecuació mediambiental , la clara aposta pe la cultura , l’ ampliació de la plantilla de la Policia Local i acabar amb els desgavells de carrers tallats per un o varis punts sense avís al ciutadà o barrante el pas a la sortida del del garatge , el Pla de la de la Joventut (inexisten aquest últims 8 anys), el dins del possible no afavorir encara més una masificació de Calella , no volguer ubicar un nou CAP a la Fabrica Llobet (el bipartit si) , plantejar …com a minim plantejar si les cameres de seguretat podrien ser bones per frenar la delinquencia i garantir la seguretat de les persones , etc , etc , crec que eren propostes clares , ben explicades i raonades.
  També CiU venia d’ aconseguir subvencions pel Cobriment de la Riera Capaspre-1 , Riera Capaspre-2 , Rotondes de la N-II , “Explotació” del Far i el seu entorn , etc , etc , dels quals el bipartit va passar o no es va enterar (o les 2 coses a la vegada) la majoria de vegades. Vist aquestes subvencions en les que treballava CiU , era creible assumptes com la renovació de les tuberies del clavagueram , els altres ho deien però de la manera que ho deien algú s’ ho creia?….poc temps ha tardat a veures que el Bipartit també ha passat d’ aquesta subvenció.

 20. heathcliff diu:

  CARRASCLET61 No et trec ni un gram de raó en el que dius, malgrat tot cap dels temes que has enunciat afecta a la vida quotidiana del ciutadà mig, a la vida del que no sap que és el POUM, que et mira en cara d’espantat si li parles del PP1 o del PEMU1. En cap moment era intenció criticar el programa de la Montse i de CIU, si no fer palès que moltes vegades tinc la sensació que els politics, siguin del color que siguin, i el seu entorn tendeixen a oblidar que ells no son el centre del mon i que la gent normal passa olimpicament de l’alta política i l’únic que vol del seu govern municipal es que li arreclin el forat de davant de casa, que la seva vorera estigui neta i despejada de cotxes i poder caminar pel carrer amb la seguretat que cap bici s’emportarà pel davant ni cap caco el robarà la cartera.

Els comentaris estan tancats.