COP D’ETA

L’atemptat d’ETA ha estat sens dubte un cop més emocional potser que mai doncs no semblava , segons tots els experts, llevat del Txema Montero que això pogues passar i a més amb la contundència del que ha succeït. A la consternació del fet se’ns afegeix la perplexitat de la magnitud de l’atemptat. Sorgeixen moltes preguntes difícils de poder respondre en aquests primers dies, per exemple: Com és possible que el President Zapatero , 24 hores abans de l’atemptat pogués donar un missatge tant esperançat encara ? No havien tingut cap senyal anterior per veure el canvi de rumb ? No era sospitós que en les darreres converses, tal i com s’ha sabut ara, Josu Ternera venia acompanyat de 2 persones que eren les que imposaven el “tempo” , sense ser Ternera , l’interlocutor vàlid com fins aleshores ?? Tant han fallat els mecanismes de Seguretat de l’Estat com perquè un atemptat d’aquestes característiques ,que requereix una organització complexa, no sigui detectat pels serveis d’intel.ligència ?? Perquè no van fer gestos mes evidents com l’aproximació de presos ?? Pel que fa a Batasuna i Arnaldo Otegi quin cinisme tan gran que es permeten dir que la treva no està trencada perquè ETA no havia emès cap comunicat, no era prou el llenguatge de la violència i del mal que havien fet ?? Sembla com si fossin uns “funcionaris” que estiguèssin a l’espera de rebre instruccions per saber el què fer . I el PP ? quina diferència de l’oposició de Gran Bretanya què quan es va produir l’alto el foc de l’IRA es van posar a disposició del primer ministre . En canvi aquí han tingut una actitud absolutament amoral davant de l’anunci de la treva i al llarg de tot el procès, deixant sol al President Zapatero i només amb l’afany de treure rèdit electoral. Estan pletòrics de veure com en Zapateo no se’n surt , quín horror ¡ després parlaran de compromís social ? Hi ha quelcom mes important que comprometre’s per la Pau ? Davant tot això només segueixo volent que hi hagi diàleg , malgrat el succeït. Ja sabem de la dificultat d’entendre la “lògica” d’uns irracionals , no podem cercar ni seny ni responsabilitat a uns assassins, però no es mereix la PAU superar aquests entrebancs tant greus i dificils ?? Jo crec que si.

[@more@]

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

7 comentaris a l'entrada: COP D’ETA

 1. Tambè hi ha un altre fet Euskadi pot haber obtingut “redits” autonomics i de competencies per la propia existencia d’ ETA que han administrat majoritariament els governs del PNV ……….però no oblidem que la societat vasca politicament es configura en 3 sectors , 2 majoritaris PNV-EA i PSOE (amb PSE i EE) i ja a mes distancia l’ esquerra abertzale (antiga Batasuna), pero ETA en si a part de ser Independentista es Marxista-Leninista , cosa que es completament contraposat a la gent del majoritari PNV que en cap cas voldria veure a ex-Etarres dicidint el futur d’ Euskadi.
  Per acabar , ETA pels motius X ha volgut acabar amb les converses perque l’ atemptat a estat de gran magnitut i ha causat 2 victimes , Otegui com be es diu en el bloc s’ ha expressat amb cinisme sobre “que ETA no ha comunicat res sobre el final de la treva” i els Serveis Secrets Espanyols i El President Zapatero l’ atemptat els hi ha agafat totalment per sorpresa. Ara els “grans politics” del PP ja poden començar a riure per sota la barbeta i de tot torne-mi que no ha estat res.
  Tant de bo el procés de Pau no s’ auturi pero a un any mal comptat de les Eleccions Generals i amb les actituts del PP i ETA crec que s’ ha trencat tot………….tant de bo m’ equivoqui.
  (A l’ avia de la meva iaia , guipuscoana emigrada a Catalunya i enterrada en un poblet de La Manxa , allà on estigui) Maria Ignacia Larrañaga Segurola , Gora Euskadi eta Gora Gipuzkoa , Bakea.

 2. En quant al PP el dit la vergonya habitual en aquest temes ……..demagogia , barruerisme , etc i nul sentit d’ Estat i podem fer una mica de memoria historica. No vull que ningú s’ ofengui i se que no tot votant del PP pensa igual , pero la majoria de votants del PP s’ expressen historicament en referencia a ETA i Euskadi amb termes com: ” yo arrasaria al Pais Vasco” , ” a los de la ETA me los cargaria en la carcel” , “Pena de muerte a los etarras” , “Estos h…….p……… de vascos les iva a meter de ostias” , etc , etc. Els “grans” politics del PP s’ acostumen a expresar en termes que no els pugui significar una querella o denuncia davant un Jutjat , però pels seus fets i paraules semblen estar molt propers ha aquestes frases …………i llavors sorgeix el GAL als anys 80 en temps del govern del PSOE de Felipe Gonzalez i moltissima gent dintre d’ una gran part dels votants del PP que s’ expressa d’ aquesta manera diuen “Viva el GAL” , “Les daria una medalla” , “porque meten en la carcel a Amedo i Dominguez” , etc , etc. El GAL s’ ha de repulsar evidenment , pero que fa el PP? segurament mes d’ un d’ ells fregant-se les mans despres de cada acció del GAL , pero en la seva “cara falsa” , van treure completament punta a la situació per enderrocar al PSOE . Ara quest “grans” dirigents del PP segueixen treient punta , perque el President Zapatero sembla ser que volia aconseguir la Pau definitiva. Com molt be diu la Sra. Montse Candini , quina gran diferencia entre l’ oposició Conservadora del Regne Unit en el Procés de Pau de l’ Ulster i les actituts del PP ha Espanya. I tambè quan governava la Sra. Tatcher i s’ havien produit alguns abatiments “foscos” de membres del IRA …..el Partit Laborista tampoc deia massa cosa ……….i no es que aprovi aquestes coses , pero el sentit d’ Estat a la Gran Bretanya i a Espanya (llegeixis PP) evidenment no tenen res a veure.
  I tambè per fer memoria historica sobre ETA , recordar en temps de la transició (1976-1980….) , l’ allau d’ atemptats d’ ETA que van possar en perill la transició i posteriorment l’ incipient democracia. I es el que molts cops hi ha que preguntar-se ¿Reialment ETA vol deixar les armes i a un sector de l’ Espanya profunda l’ interesa que ETA desapareixí?…………mes d’ una vegada i cregut que no.

 3. Pero clar amb ETA es negocia tambè una part politica i la politica esta clar que questions com la “Lleí de Partits” que va portar a l’ ilegalització de Batasuna , son temes que amb molts matitzos no es poden obiar , perque si ilegalitzes un partit que correspont a un sentiment en concret (agradi o no) estas donant alas i arguments a la violencia i al creixement dels seus seguidors i simpatitzants.
  Pero la gran pregunta “del milió” es ¿Es pot o es deu negociar amb ETA el futur politic d’ Eukadi o Euskalerria? …………..jo crec que no per que per aquest motius hi han un partits politics PNV , EA, PSE-PSOE-EA , PP , Euskal Errialdeetako , I.U o ARALAR que son els que configuren el Parlament d’ Euskadi , amb el “pero” de Batasuna , encara que en certa manera el substitueix Euskal Errialdeetako (pero no es una situació normal) , pero negociar amb ETA futurs status politics , es obiar al Parlament Basc.
  Pero dit aixó tormen a un altre pregunta “del milió” …………l’ anomenat Pla Ibarretxe va ser tirat enrera al Congrés amb els vots de PSOE i PP ………..ni tant sevol va ser discutit i despres segurament retallat……..i no va prosperar. I l’ Estatut de Catalunya que va passar? va ser retallat ……….el President Zapatero no va cumplir la seva paraula de que respetaria el tetx sortit del Parlament de Catalunya seguramnet en un atac d’ euforia al veure al Tripartit-1 “furtant” la Presidencia de la Generalitat a CiU………..es va retallar i el “Sr” Guerra (Don Alfonso) s’ anava enfotent de que “le pasamos el sepillo al Estatut” . Llavors clar que el Pla Ibarretxe” no fos aceptat “dona arguments” a ETA per negociar a part de les armes temes politics i aqui es el principi del peix que es mosega la cua.

 4. Els governs de Felipe Gónzalez i despres de José Mª Aznar van mantenir converses amb ETA per un “alto el foc” i un possible procés de Pau. Amb el President Zapatero al cap davant l’ actual govern del PSOE semblava tenir mes ganes que mai d’ arrivar a un proces de Pau a Euskadi i arrivar a un acord definitiu de “alto el foc” d’ ETA. Desde que va començar l’ ultima treva d’ ETA i l’ actual Govern anava a obrir (de fet habia obert converçes) , vist desde fora com un ciutadà , s’ ha vist la cosa bastant estancada. Evidenment perque ETA deixí les armes no ni ha prou amb l’ acostament del presos d’ ETA a Euskalerria , pero com molt be diu la Sr. Montse Candini , es el que jo pensava durant aquest mesos : es una questio de minims i crec que l’ acostament del presos a les presons basques ja s’ hagues tingut que començar a fer ……pero ni aixó. Aquest mesos hi ha agut molt d’ hermetisme i mes d’ una veu desde Batasuna dient que les converses anaven a un ritme lent , lentissim i si no s’ havia produit ni l’ acostament del pressos , etc , …..ho sento pel President Zapatero , pero donava la sensació de que anes a “guanyar temps” , clar que com “aliat” de fer.li la traveta i practicar la demagogia te al PP que intenta treure tot el profit politic i com es habitual de forma barruera , populista , demagogica i sense cap sentit d’ estat.
  En cuan a les converses es si entre Govern i ETA , sempre emb de plantejar 2 vesants la “militar” i la politica. En la part “militar” de la banda o grup ETA en si , es evident que les converses tenen que anar encaminades amb que si ETA deixa les armes , quines contrapartides te. Aqui poden entrar l’ acostament de presos a Euskalerria , rebaixes o conmutacions de condenes de membres que no tinguin delictes de sang , la ja antiga reinsercció , etc , etc. , fins que arrivarem al punt delicat de membres que tenen delictes de sang i i alguns d’ ells de forma horripilant. En aquest ultim cas es un assumpte molt delicat que tindria que ser el “quit” de la questió per ser el mes dificil i del que no m’ atreveixo a opinar.

 5. Ahir a la nit a TV-3 al programa “La Nit al Dia” , Monica Terribas entrevistava al encara (per poc temps) President del Parlament Europeu Sr. Josep “Pepe” Borrell (be així li deia Felipe Gonzalez i els seus amics de la bodeguilla) , l’ ex-ministre de Treball i ex-Secretari General d’ Hisenda del PSOE , reconegut jacobí i ex-candidat a Secretari General del PSOE (per sort pels catalans no va guanyar “les primaries” curisament per ser “català”) i evidenment parlaven de questions d’ Europa i del Parlament Europeu (fracas total sota la seva Presidencia), pero quan la periodista li va preguntar sobre el cas de l’ atemptat d’ ETA i mes andavant li va fer una referencia al “Procés de Pau de l’ Ulster” ……..llavors el Sr.Pepe Borrell ja va “saltar” trencant encara que de forma suau la seva monotonia tecnócratica i com es tipíc en la gent del seu cercle e idees va dir :” son questions diferents l’ Ulster es un país ocupat per un altre estat i el seu exercit”. Caram el Sr. Pepe Borrell que es “tan legaliste” , constitucionaliste i defensor de la “legalitat escrita” no deu voler sapiguer (perque ho sap) que l’ Ulster constitucionalment es part del Regne Unit. Euskadi constitucionalment es part d’ Espanya i un altre part (sense drets nacionals) de França. Evidenment l’ Ulster i Euskadi son 2 nacions ocupades o no segons del “cristal através del que se mire” ……….pero que entre Liverpool i Belfast hi així mar i entre Saragossa i Donosti no fa ni mes ni menys nacions a una o l’ altre. Aveure si es que al final els anglesos tindran que tractar el “problema” d’ Euskadi i els spanish-jacobins els de l’ Ulster……¿que democrates son aquest jacobins oi quan parlen de casa del veí.

  GRACIES R. JOAN per dir la teva i participar que es del que es tracta i amés sempre amb els teus bons raonaments i arguments , com tambè de altres “comentaristes” d’ aquest magnific bloc de la Sra. Montse Candini. Modestament et/us demano que i participeu ja que ultimament la gent no diu gaires coses i com a tal excepte en ocasions molt puntuals m’ autoimposso no fer cap comentari si abans algu no diu res sobre el tema en concret ja que en aquest cas no hi ha “debat” i es un simple comentari monografic sobre el tetx expossat en el Bloc.

  Salutacions i Visca Catalunya.

 6. Ahir a la nit a TV-3 al programa “La Nit al Dia” , Monica Terribas entrevistava al encara (per poc temps) President del Parlament Europeu Sr. Josep “Pepe” Borrell (be així li deia Felipe Gonzalez i els seus amics de la bodeguilla) , l’ ex-ministre de Treball i ex-Secretari General d’ Hisenda del PSOE , reconegut jacobí i ex-candidat a Secretari General del PSOE (per sort pels catalans no va guanyar “les primaries” curisament per ser “català”) i evidenment parlaven de questions d’ Europa i del Parlament Europeu (fracas total sota la seva Presidencia), pero quan la periodista li va preguntar sobre el cas de l’ atemptat d’ ETA i mes andavant li va fer una referencia al “Procés de Pau de l’ Ulster” ……..llavors el Sr.Pepe Borrell ja va “saltar” trencant encara que de forma suau la seva monotonia tecnócratica i com es tipíc en la gent del seu cercle e idees va dir :” son questions diferents l’ Ulster es un país ocupat per un altre estat i el seu exercit”. Caram el Sr. Pepe Borrell que es “tan legaliste” , constitucionaliste i defensor de la “legalitat escrita” no deu voler sapiguer (perque ho sap) que l’ Ulster constitucionalment es part del Regne Unit. Euskadi constitucionalment es part d’ Espanya i un altre part (sense drets nacionals) de França. Evidenment l’ Ulster i Euskadi son 2 nacions ocupades o no segons del “cristal através del que se mire” ……….pero que entre Liverpool i Belfast hi així mar i entre Saragossa i Donosti no fa ni mes ni menys nacions a una o l’ altre. Aveure si es que al final els anglesos tindran que tractar el “problema” d’ Euskadi i els spanish-jacobins els de l’ Ulster……¿que democrates son aquest jacobins oi quan parlen de casa del veí.

  GRACIES R. JOAN per dir la teva i participar que es del que es tracta i amés sempre amb els teus bons raonaments i arguments , com tambè de altres “comentaristes” d’ aquest magnific bloc de la Sra. Montse Candini. Modestament et/us demano que i participeu ja que ultimament la gent no diu gaires coses i com a tal excepte en ocasions molt puntuals m’ autoimposso no fer cap comentari si abans algu no diu res sobre el tema en concret ja que en aquest cas no hi ha “debat” i es un simple comentari monografic sobre el tetx expossat en el Bloc.

  Salutacions i Visca Catalunya.

 7. Ahir a la nit a TV-3 al programa “La Nit al Dia” , Monica Terribas entrevistava al encara (per poc temps) President del Parlament Europeu Sr. Josep “Pepe” Borrell (be així li deia Felipe Gonzalez i els seus amics de la bodeguilla) , l’ ex-ministre de Treball i ex-Secretari General d’ Hisenda del PSOE , reconegut jacobí i ex-candidat a Secretari General del PSOE (per sort pels catalans no va guanyar “les primaries” curisament per ser “català”) i evidenment parlaven de questions d’ Europa i del Parlament Europeu (fracas total sota la seva Presidencia), pero quan la periodista li va preguntar sobre el cas de l’ atemptat d’ ETA i mes andavant li va fer una referencia al “Procés de Pau de l’ Ulster” ……..llavors el Sr.Pepe Borrell ja va “saltar” trencant encara que de forma suau la seva monotonia tecnócratica i com es tipíc en la gent del seu cercle e idees va dir :” son questions diferents l’ Ulster es un país ocupat per un altre estat i el seu exercit”. Caram el Sr. Pepe Borrell que es “tan legaliste” , constitucionaliste i defensor de la “legalitat escrita” no deu voler sapiguer (perque ho sap) que l’ Ulster constitucionalment es part del Regne Unit. Euskadi constitucionalment es part d’ Espanya i un altre part (sense drets nacionals) de França. Evidenment l’ Ulster i Euskadi son 2 nacions ocupades o no segons del “cristal através del que se mire” ……….pero que entre Liverpool i Belfast hi així mar i entre Saragossa i Donosti no fa ni mes ni menys nacions a una o l’ altre. Aveure si es que al final els anglesos tindran que tractar el “problema” d’ Euskadi i els spanish-jacobins els de l’ Ulster……¿que democrates son aquest jacobins oi quan parlen de casa del veí.

  GRACIES R. JOAN per dir la teva i participar que es del que es tracta i amés sempre amb els teus bons raonaments i arguments , com tambè de altres “comentaristes” d’ aquest magnific bloc de la Sra. Montse Candini. Modestament et/us demano que i participeu ja que ultimament la gent no diu gaires coses i com a tal excepte en ocasions molt puntuals m’ autoimposso no fer cap comentari si abans algu no diu res sobre el tema en concret ja que en aquest cas no hi ha “debat” i es un simple comentari monografic sobre el tetx expossat en el Bloc.

  Salutacions i Visca Catalunya.

Els comentaris estan tancats.