DAGOLL DAGOM , A CASA EN CASTELLÀ ??

 He trigat forces dies a escriure aquesta notícia que havia aparegut a diferents mitjans de comunicació. Em sentia tan profundament desorientada i dolguda que no em permetia fer les meves reflexions amb una certa serenor. 

La noticia sorgeix a partir de que l’Ajuntament de Salou demana a la companya per primera vegada a Catalunya la versió en castellà d’un dels seus muntatges. Segons Joan-Lluís Bozzo , director de la Companya , és la primera vegada en 32 anys que es demana la versió catalana d’un espectacle català a Catalunya, fins ara no ho havia fet mai ningú .

Si algú encara dubtava de la feblesa de la llengua catalana, aquí tenim l’exemple més evident i contundent. Si les raons per demanar-ho en castellà , es el fet de que a Salou tenen empadronats un 36 % d’estrangers a més dels del que parlen en castellà, estareu d’acord amb mi de que és un argument tant feble com seriosament perillós. 

Perquè a veure què dirien la població de parla castellana que en el futur alhora de programar els espectacles teatrals culturals s’escollís l’anglès o potser més endavant l’àrab en funció de la quantitat de gent que visqués al lloc concret?? 

On queda la protecció i el respecte per les cultures més minoritàries com és el català?? sinó la protegim a Catalunya , a on la protegiran ??. Soc defensora de que la qualitat sigui el principal referent alhora de programar cultura, per tant  , es pot programar un seguit d’obres que independentment de l’idioma original , aporti garanties d’un excel.lent espectacle , com pot ser , de ben segur,Juan Echanove amb Plataforma , Glenda Jackson amb qualsevol obra de Shakespeare , i per tant Dagoll Dagom amb Mikado ,en català. On és la militància (parlo a nivell general )  de diferents segments de la societat respecte al català, cada cop baixem mes la guàrdia, i això evidentment no és bo.

[@more@]

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una comentari en l'entrada: DAGOLL DAGOM , A CASA EN CASTELLÀ ??

  1. 7 Regidors d’ un partit local que es diu “Ferran Units per Salou” (Ferran es l’ Alcalde) i 2 Regidors del PP (un d’ ells segon Tinent d’ Alcalde) formen el Govern Municipal de Salou ……..ara ja començo a entendre lo de la versió en castellà de Mikado dels “Dagoll” ……amés clar a Salou hi ha un 36% d’ empadronats extranjers una gran majoria dels quals prenen el sol tot l’ any (els hi demanem perdò per quan plou o fa “grisot”) i altres a part d’ aixó regenten negocis turistics……i entre tant sol , platja i copa es veu que del català “ni flowers” perque? perdre el temps en intentar entendre (com a minim) el català , i segur que alguns d’ ells ja el mira d’ entendre i potser i tot algun parlar.lo , pero “per sort” l’ Ajuntament ja els hi fa la feina i “zaaasss” , els “Dagoll” en castellà. Amès Salou per molts es “la Playa de Zaragoza” i aqui el que es tracta es de atreure a les mases de banyistes al teatre (tasca dificil), baixar-se una mica els pantalons , anar de bon rollo i caure be a tothom (emb sonen d’ algo aquest plantejaments ……oi Sr. Carod). Soposso que a les pistes d’ esquí i llocs d’ alta muntanya aragoneses aviat ens atendran en català o euskera degut al gran nombre de turistes i esquiadors d’ aquestes 2 terres que hi van (jejejejejjeejje) o potser no? i potser ens representaran “Agustina de Aragón” en euskera o “La ciudad no es para mi” en català.
    Per cert el tal Sr. Alcalde Esteve Ferran Ribera unic Alcalde de la vila desde que al 1989 Salou es va segregar de l’ Ajuntament de Vila-seca , dirigeix l’ Ajuntament junt amb el primer Tinent d’ Alcalde curiosament el seu fill Esteve Ferran Gumbau i tots 2 son coneguts per sortir bastan als diaris per extranyes operacions urbanistiques i recalificacions , amb molts diners guanyats pel mig ; tant de bo tambè es preocupesin una mica mès de la cultura catalana o si no ja “matemu” i per caure mes be i dons que ells ja n’ entenen tant de segregacions , potser segregem directament Salou a los Monegros o la convertim en un barri mariner de Colonia/Dusseldorf. Quina pena.

    Salutacions i Visca Catalunya.

Els comentaris estan tancats.