MENTIDES GLOBALS, VIOLÈNCIES LOCALS

 

 Sota aquest títol tan colpidor i provocador el Centre Cultural Contemporània de Barcelona (CCCB) va organitzar una Jornada on diferents personalitats com l’antropòleg Arjun Appadurai hi participaven per valorar l’estat del món després de l’11 –S. Appadurai, es destaca com analista de les dimensions culturals en les crisis socials i les causes de la violència i el malestar mundial.

La  seva reflexió principal  en el llibre “la modernidad desbordada” és basa en que en l’actualitat existeix una idea perillosa darrera el concepte del modern Estat/Nació . Segons aquest antropòleg , avui en dia tots els estats –nacions estan perdent capacitat i control sobre la seva economia i per tant hi ha la necessitat d’emfatitzar l’essència de la pròpia cultura ( a menor control econòmic major necessitat d’identitat cultural).

Considera que aquesta qüestió és percebuda com una problemàtica i que pot convertir-se en patològica. Quan això succeeix la tendència és cercar “culpables” a quí “atacar”. 

Segons l’autor de la “modernidad desbordada”  cada cop hi ha més indrets al món que s’estén aquesta “por global” i per tant a mesura que el nostre món s’ha fet més mòbil, mes únic , ha generat una incertesa sobre la nostra identitat. 

Acaba dient que els nostres sistemes polítics necessiten més tolerància cap a les identitats plurals. La gent necessita identitats locals perquè  no serem únicament ciutadans del món , acaba sentenciant.

 

[@more@]

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una comentari en l'entrada: MENTIDES GLOBALS, VIOLÈNCIES LOCALS

  1. Be , en certa manera Herbert Marcuse als anys 50 i 60 ja baticinava una futura perdúa de control econòmic dels Estats/Naciò a Occident. De tota manera jo desde la meva ignorancia encara no veig aquesta perdúa de control économic de les grans potencies i estats mes rics.
    En quan als fets del 11-S i posteriors repliques , es clar que han canviat molts conceptes al món i han acrecentat mès por , mes odís i mes descofiança.
    En quan al refermament de les cultures dominats envers ha aquesta nova situació , si es així es un exemple més del risc que corren les cultures i llengues minoritaries.
    Finalment emb quedo en “la gent necessita identitats locals perquè no serem únicament ciutadans del món” , ja que crec que moltes vegades darrerà el “soc ciutadà del mòn” , s’ amaga una conducta voluntaria o involuntaria que dona via lliure a l’ enfortimen dels grans i a la disminució o desaparició dels petits (cultural , llinguistica , etc), així com una destrucció passiva d’ algunés de les seves tradicions i que son un be cultural a preservar , malgrat es conjuguin amb modernitat i globalitat.

    Salutacions i Visca Catalunya

Els comentaris estan tancats.