LA LLUITA DELS EXILIATS CATALANS

Un bon amic de la familia, Enric Bertran, de 85 anys resident (abans exiliat) a França (Castelginest) des de la guerra civil com tants i tants catalans , però amb el cor i l’esperit de patriota català, m’escriu per fer-me arribar la seva inquietud arran d’un article periodístic signat per Frédéric Hermes “Les corbeaux parlent catalan” ,en el setmanari francès Telerama on denuncia, que els “corbs” catalans volem imposar la nostra llengua .

De les bestieses que s’expliquen en aquest article és l’existència d’una “policía lingüística “ que facilita i promou les denúncies per part dels catalans envers a aquells que es neguin a parlar el català. Fins i tot il.lustre amb una dada , segons aquest periodista, les inspeccions per exigir que es parli català als comerços de Catalunya,va augmentar en un 400% al 2005. Resultaria còmic sinó fos que ja estem una mica massa sacsejats d’incompressió com per assumir amb més fredor aquest tipus de reportatges que es fan a França.

Em demana l’Enric que faci arribar aquest article i les respostes que hi hagut a l’entorn del mateix als serveis lingüístics de la Generalitat per tal de que els hi doni una resposta “com es mereixen” . Ho faré amb molt de gust.

Aquesta missiva de l’Enric , em produeix uns sentiments contradictoris per una costat m’entristeix que persones com ell que varen haver de marxar del seu País i que amb fills i nets , ja francesos ( per cert tots parlen català) encara a hores d’ara i amb 85 anys vegin que encara tan a Espanya com a França existeixen personatges que promouen la ignorància i el distanciament cultural.

D’altra banda m’emociona i encoratja la força i l’esperit d’aquesta generació tant lluitadora que després de tanta renúncia encara mantenen la flama viva i constant . Com l’Enric la seva dona la Fina , ha ajudat i lluitat per traslladar la història i la cultura catalana als seus fills i néts. Quans Enric’s i Fina’s hi ha al món ? a tots ells moltes gràcies.

Acaba la seva carta l’Enric , dient-me: continuarem lluitant ,Visca Catalunya .

[@more@]

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 comentaris a l'entrada: LA LLUITA DELS EXILIATS CATALANS

  1. Carquinyol diu:

    Els catalans seguim com sempre, enfrentant-nos tan a les mentides de Castellà com a les de França. Hi ha coses que no canvien.

  2. Moltes felicitats, una molt bona feina

Els comentaris estan tancats.