ELS PRINCIPIS DEMOCRÀTICS I EL PARTIT POPULAR .

Les declaracions del Tinent General en Cap de l’exercit de Terra, Mena, m’ha portat al cap un seguit de records. El més intens ha estat el relatiu a la nit del 23 de febrer de l’any 1981.

Aquella nit la vàrem compartir uns quants amics enganxats a les emissores de ràdio i a la televisió. Aleshores no n’hi havia gaires de canals. Entre el grup d’amics i veïns, hi havia un capellà que havia viscut el cop d’estat a Xile a l’any 73, i el seu anàlisi, que en aquell moment no compartíem, amb el temps es va convertir en una gran realitat.

En Francesc, o en Panxo com li dèiem, afirmava que el cop d’estat de Tejero havia triomfat. Que la llarga nit solament serviria per decidir si hi hauria sang o no, però que en qualsevol cas l’objectiu dels colpistes s’hauria acomplert.

Els anys li varen donar la raó. Començant per la LOAPA, com element més conegut o espectacular, però seguit per una quantitat no despreciable de coses, els objectius dels colpistes s’haurien complert.

Efectivament la LOAPA, però també « el café para todos », i una relectura lenta pero constant de la constitució que amb els anys s’ha anat interpretant sempre amb la interpretació menys favorable a l’autonomia i a un estat descentralitzat.

El cop d’estat va reeixir, això si, en termes « educats », homologables per un país d’Europa.

Obviament que les declaracions del Tinent General, és mouen en un context molt diferent de fa 24 anys , però corren el risc de convertir-se en el mateix, en un “fre real “ a les expectatives creades i gestionades pels partits polítics , escollits democràticament.

Una advertència la del Tinent General que tot i ser castigada, pel ministre Bono ja haurà calat i profundament en l’exèrcit, que no ens enganyem, no deixa de ser un « lobby », un grup de pressió important. I la magnitud de les declaracions , el dia, l’hora, el lloc i el seu ressò, ja han fet la funció.Com dirien les avies “ ja han fet el fet “.

Tot i l’actuació clara i contundent del govern del PSOE, que s’ha d’aplaudir, encara que no té altre mèrit que fer el que tocava, els que ens ha de preocupar de manera especial a Catalunya és aquesta actitud dubitativa, mesquina del PP. La radicalitat democràtica consisteix en això , en no dubtar mai quan alguns dels principis bàsics de la nostra convivència estan en perill. Quan membres del PP son agredits verbalment o fisica, no podem tenir cap dubte. En la distància ideològica, però els hem defensat sempre, perquè era la única manera possible que teníem de defensar la democràcia.

El PP li toca ara, sense cap tipus de dubte , fer el mateix. Defensar la democràcia, i solament ho pot fer amb una condemna clara, contundent inequívoca. Fer-ho com ho ha fet , tard i amb interpretacions , com quí ha instat a aquesta situació és el PSOE, com diu ara el Mariano Rajoy, a part de la feblesa de principis democràtics que demostra és d’una amoralitat política tremenda ¡ ¡.

El que cal més que mai, en aquests moments importantíssims per l’Estatut , és que la negociació, el diàleg , el respecte a la voluntat expressada pels representants del poble de Catalunya el passat dia 30 de setembre , sigui el més respectat possible. Cap altre condicionant en aquest moments que no siguin aquests , podrà ser utilitzant per ningú tàcticament, ni estratègicament per rebaixar els plantejaments , sinó haurà tornat a triomfar la por i la sotmissió.

Insisteixo que ningú utilitzi la “pressió ambiental” com element de negociació en l’Estatut i si us plau pocs articulistas donant massa voltes a aquest afer del Tinent General en els dies de negociació, no els fem més grans del que ja són.

[@more@]

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 comentaris a l'entrada: ELS PRINCIPIS DEMOCRÀTICS I EL PARTIT POPULAR .

  1. El Sr. Bono, fent el que havia de fer, només ha matat el missatger: allò que ha dit el Tinent General Mena no només és el que pensa gran part de l’exèrcit sinó també de la societat espanyola. I no ha dit res que no digui la Constitució, per cert. Aquest és el problema.

Els comentaris estan tancats.