ECOECONOMIA

Recordareu que vaig comentar que volia traslladar al bloc determinats aspectes sobre Ecoeconomia . Vaig apropar-me una mica al treball fet per en L. R. Brown en relació a la seva teoria de “la construcció d’una economia per a la terra” en la meva etapa de vinculació amb professionals del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de la Generalitat .

Brown basa el seu treball en tres evidències : 1) Què estem perdent la guerra en salvar el planeta. 2) Què necessitem una visió de com ha de ser una economia ambientalment sostenible, una ecoeconomia 3) Què necessitem un nou tipus d’organització de recerca, que no tan sols ofereixi la visió d’una economia ecològica, sinó també que avaluï amb caràcter regular el progrès assolit a l’hora de fer realitat aquesta visió.

Malgrat que convertir la nostra economia en una ecoeconomia és una feina monumental i no és gens senzill fer una anàlisi que integri tots els camps del coneixement sobretot quan engloba ecologia i economia, dues disciplines que comencen amb premisses oposades, Brown està convençut que no hi ha cap altre possibilitat i és optimista al respecte . Parla d’una nova economia , noves indústries ,noves professions, nous llocs de treball, etc.

La nova economia també originarà nous sectors que encara no existeixen o que tot just comencen . La generació d’electricitat eòlica és un d’aquests sectors . Ara es troba en fase embrionària , però promet convertir-se en important.

Un altra indústria segons Brown en creixement és la que augmenta la productivitat de l’aigua . De la mateixa manera que en els últims cinquanta anys s’ha engrandit la productivitat de la terra, en els pròxims cinquanta anys s’engrandirà la productivitat de l’aigua . Quasi totes les societats començaran a gestionar l’aigua al nivell de les conques hidrogràfiques , per tal d’aplicar una gestió de l’aigua al nivell de les conques hidrogràfiques.

La reestructuració de l’economia mundial no tan sols crearà nous sectors , sinó també nous llocs de treball, de fet professions i especialitats completament noves dins de les professions , com per exemple :

Meteoròlegs especialitzats en el vent

per analitzar els millors indrets eòlics, supervisar les velocitats del vent i seleccionar els millors llocs per instal.lar-hi els parcs eòlics.

Hidròlegs , a mesura que augmenti l’escassetat d’aigua, augmentarà la demanda d’hidròlegs per a l’assessorament en matèria de gestió de les conques hidrogràfiques, fonts d’aigua i eficiència en l’ús de l’aigua. Economistes ecològics. Atès que cada cop és més clar que els principis bàsics de l’ecologia s’han d’incorporar a la planificació econòmica i a la política, creixerà la demanda d’economistes capaços de pensar com a ecologistes.etc.

Una llarga llista acompanya a aquestes noves professions , per una nova economia . Tan de bo que el que ens anuncia L.R. Brown sigui el més aviat possible una realitat més que evident, i que el propòsits aprovats a Montreal que obren la porta a un futur Kyoto 2 siguin certes i no retòriques de Cimera sense possibilitats de complir.

Si esteu interessats en l’evolució de tots aquests temes ambientals a mi m’ajuda molt i em posa al dia els informes que edita “L’Estat del món “ i “Signes vitals” que edita el Centre Unesco de Catalunya . Val la pena.

[@more@]

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 comentaris a l'entrada: ECOECONOMIA

  1. A la panxa del bou, on no hi neva n’hi plou. Metàfora de l’uter matern. Amagats i protegits per uns mitjans de comunicació més que fidels, formant un autèntic “movimiento”

Els comentaris estan tancats.