EL CANVI CLIMÀTIC

Sovint sentim parlar del Canvi Climàtic i de les seves conseqüències , però bombardejats com estem de notícies constantment de tot tipus sovint aquestes que són més complexes per entendre ( a llarg termini i molts elements de geopolítica pel mig) fa que el ciutadà passi una mica de valorar-la com escau, és a dir com un tema que ens afecta a tots i molt.

Certament és preocupant que l’Estat Espanyol sigui juntament amb Canadà el País industrialitzat que està més lluny de complir els compromisos de reducció de gasos hivernacle. Però aquesta qüestió que ja de per si , és molt complexa ara s’afegeix a més el transport aeri , cada cop més intens arreu del món i no es controlat pel protocol que combat el canvi climàtic. Segons la Unió Europea el tràfic aeri i el marítim aporten al 5 % de les emissions que escalfen l’atmosfera. La Cimera a Montreal no ha pogut resoldre com s’imputa a cada país les emissions de gasos d’efecte hivernacle produït pel transporti aeri i marítim internacional.

El dilema rau en com assignar aquesta contaminació, per línea aèrea ?, per país d’orígen o de destí ? . Sembla ser que cada passatger d’un vol transantlàntic genera una mitja d’una tona de dióxit de carboni (CO2). Quín horror ¡¡¡. Segons l’Agència Internacional de l’ Energia , el consum de combustibles fòssils vinculats al CO2 han sofert un augment del 20’5 % entre el 1990-2003. Tot això mentre el tràfic aeri mundial creix un 7’6 %.

El que passa però, és que aquestes qüestions ens cauen com a molt lluny i crec que cal fer-hi molt més. Fer-nos propi el problema i creure que no és un tema únicament dels polítics de dalt de tot. S’ha de fer pedagogia política des de tots els àmbits, començant pel propi ajuntament. Però també cal tenir en compte les nostres actituds del dia a dia. El problema va des de l’aigua de la nostra aixeta, fins l’energia que gastem amb l’assecadora passant per agafar al cotxe per anar quatre carrers més amunt. I per suposat també, intentar esser a nivell de país, menys dependents de les importacions del petroli. Lligada amb aquesta qüestió properament us voldria fer uns comentaris en relació a l’Ecoeconomia.

[@more@]

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una comentari en l'entrada: EL CANVI CLIMÀTIC

  1. Dan diu:

    De vegades costa molt mantenir lluny el pessimisme pes profund. Perque sols amb els petits avenços que mica a mica es van aconsegint, es segur que arrivarem tard per poder evitar el merder que se’ns ve a sobre. Es clar que millor això que res, pero…

Els comentaris estan tancats.