GEORGE LAKOFF

Que té a veure la neurolingüística amb la política ? en Manuel Castells en el seu espai de l’Observatori Global , ens dona a conèixer la teoría de George Lakoff catedràtic de lingüística i ciència cognitiva de Berkeley.

Aquest acadèmic americà omple les universitats d’EEUU on milers de persones fan cua per escoltar-lo, possiblement degut a la seva frustació política ,doncs veuen com Bush segueix guanyant malgrat el deteriorament del seu nivell de vida i de la continuació de la guerra que bona part de la població refusa.

La teoría de Lakoff ens explica Manuel Castells és “ la capacitat dels estrategues republicans d’activar estructures mentals inconscients que motiven els nostres comportaments , sense prestar atenció a la racionalitat dels nostres interessos o a les dades de la realitat “ .

La ciència cognitiva ha establert que pensem en termes d’esquemes mentals i metàfores , abans d’entrar en el raonament analític. Quan la informació que rebem no s’enquadra en els esquemes inscrits en el nostre cervell, ens quedem en els esquemes i ignorem els fets. Els ciutadans , diu Lakoff, voten “segons la seva identitat, sobre la base de qui són , de quins valors tenen. Els estereotips culturals i morals són els que més directament emmarquen el vot per afinitat o per rebuig “.

Tanmateix el que no vol Lakoff és una utilització pràctica de la seva teoria que aboqui a reduir i manipular linguísticament interessos polítics, al contrari , insisteix, “ l’important són les idees i la relació de les idees que es proposen amb els valors inscrits en la identitat de les persones”.

És a dir , que el desig de Solidaritat sigui més fort i arrelat que l’individualisme i que el desig de Pau , sigui més fort que el de la por.

Ajudaran també a no caure en aquest reduccionisme de pensament els mitjans de comunicació a nivell general ????

[@more@]

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una comentari en l'entrada: GEORGE LAKOFF

  1. söyleşi için teşekkürler

Els comentaris estan tancats.