SOSTENIBILITAT INTEL·LIGENT

 

Una vegada, en una trobada de periodistes, un prestigiós biòleg català, guardonat internacionalment, expressava la seva preocupació per l’abandonament de les terres de conreu i, de com, el bosc avançava de manera inexorable. Un dels periodistes, amb ingenuïtat, va preguntar-li on era el problema si la natura prenia allò que era seu.
La pèrdua de la biodiversitat – va respondre. El biòleg va explicar que si la natura prenia el seu camí s’imposaria el bosc natural del clima mediterrani, l’alzinar,  i es perdrien els diferents paisatges que configuren faunes i flores diverses; com seria el cas de les aus estepàries que es troben a les planes de les Terres de Lleida.

Un cop l’home ha irromput en un àrea natural es molt difícil tornar a fer marxa enrere. Els que proclamen retornar a l’estat original plantegen els temes de sostenibilitat amb una ingenuïtat que pot portar major mals que les solucions que proposen. 
No obstant, una actuació intel·ligent pensant en les conseqüències a llarg termini por preservar el medi, assegurar la sostenibilitat, recuperar espais naturals i permetre el progrés econòmic i social.

A Catalunya cal que garantim definitivament la Generalitat com  única administració ambiental i, mitjançant el desenvolupament de l’Estatut, assegurar-nos les competències en costes, regulació de gasos d’efecte hivernacle , que s’afegirien ja a les existents (política forestal, medi natural, biodiversitat, etc)

Aquestes eines ens han de permetre configurar una política valenta que adopti mesures decidides i compromeses amb la sostenibilitat.
El canvi climàtic, l’escassetat d’aigua, la dependència energètica, el creixement econòmic ens afecte a tots i a les properes generacions.
Més enllà del necessari estalvi d’aigua cal promoure el transvasament del Roine.
L’atenció al Medi Ambient farà un país millor i generarà ocupació.
És el que jo anomeno, la Sostenibilitat intel.ligent.

[@more@]

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 comentaris a l'entrada: SOSTENIBILITAT INTEL·LIGENT

  1. candini.bloc.cat/post/

Els comentaris estan tancats.