BUCAREST, LA MEMÒRIA PERDUDA

 

Aquest és el titol del documental que el fill de Jordi Solé Tura,ha volgut fer en homenatge al seu pare que  pateix també l’ enfermetat d’Alzhaimer.  El polític, pensador i docent,  és un dels referents com a pare de la constitució. Juntament amb Peces Barbas (PSOE), Miquel Roca (CIU) i amb Miguel Herrero de Miñon (UCD i més tard PP), els únics polítics amb experiència constitucional prèvia.  

Ara fa una setmana vaig anar a l’estrena d’ un documental de recuperació de la memòria, de la seva memòria ja plasmada en un llibre, però sobretot de la memòria del seu fill Albert que va patir de manera directa les conseqüències de les conviccions del seu pare. Solé Tura va deixar el partit, el PSUC, als anys 60, tot i sabent que aquesta decisió li suposaria la pèrdua de la protecció internacional i la tornada a Espanya on el règim l’esperava per tancar-lo a la presó.  

Va fundar l’organització Bandera Roja que ha tingut una influència incalculable en la nostra transició, de manera especial per la quantitat de protagonistes de primera fila que es varen formar políticament en dita formació. Entre d’altres coses tenen el mèrit de ser la primera organització comunista que trenca amb la disciplina dels blocs comunistes internacionals, i es situa de manera gradual però de manera decidida i inequívoca al costat de la democràcia en majúscules, sense cap adjectiu.

 La capacitat d’anàlisi de Solé Tura era extraordinària. Ell va ser en bona mesura el responsable de que el partit comunista d’Espanya acceptés la bandera espanyola y la monarquia. Pas decisiu per la seva legalització i per la normalització de la democràcia en el nostre país. 

En la distància ideològica el meu més sincer reconeixement a una vida dedicada a la llibertat i a la democràcia, i un exemple a seguir en molts aspectes personals, professionals, docents i polítics. 

Aquest documental despulla la part més humana, la visió d’un fill, és la part  més sacrificada dels polítics i de les conseqüències de la seves famílies, en un moment molt difícil , de la història de Catalunya i Espanya.  Un documental sensible i fet amb un gran rigor professional (l’Albert solé) és periodista i amb tocs d’humor com són les converses del Sergi Pàmies (fill Lòpez Raimundo)  i ell mateix. 

Us el recomano , a partir d'aquesta setmana el podreu veure al cinema Alexandra de Barcelona.

[@more@]

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

12 comentaris a l'entrada: BUCAREST, LA MEMÒRIA PERDUDA

 1. Marc Arza diu:

  El documental també explica les connivencies de l’oposició comunista amb règims exemplars com el d’en Ceaucescu. Si en Solé Tura hagués fet la seva tasca de resistència des de l’Alemanya nazi el documental el diria Berlin?

  Potser va sent hora de recordar que no tota la oposició al franquisme era democràtica.

  http://catalunyafastforward.blogspot.com/2008/01/bucarest.html

  Fins aviat,
  Marc Arza
  http://www.catalunyafastforward.blogspot.com

 2. Vas ser una de les primeres dones del partit en blogejar, per això les meves paraules d’avui de suport a la teva candidatura enl Consell de Barcelona. Ens calen dones amb perfil potent i no per simple quota i, que a més, creguin en les oportunitats que ens dóna internet avui en dia per a l’acció electoral. Tu ets una d’elles i per això et demano que pressionis amb aquest tema a la resta. Molta sort en la campanya futura senadora!

 3. Jo també vaig anar a l’acte de presentació. Un Maragall esplendit, ( va dir: alguna cosa deu tenir aquesta enfermetat de l’Alzheimer, que l’hagin agafat els politics que varen conduir la transició (Suarez), qui va fer la constitució (solé Tura) i qui va fer l’Estatut que soc jo ), va contrastar amb un deplorable

 4. Potser va sent hora de recordar que no tota la oposició al franquisme era democràtica.

 5. webattal diu:

  Thanks you admin for post. good very. ssk hizmet dökümü and ssk prim sorgulama thanks…

 6. New York diu:

  La capacitat d’anàlisi de Solé Tura era extraordinària. Ell va ser en bona mesura el responsable de que el partit comunista d’Espanya acceptés la bandera espanyola y la monarquia. Pas decisiu per la seva legalització i per la normalització de la democràcia en el nostre país.

  La capacitat d’anàlisi de Solé Tura era extraordinària. Ell va ser en bona mesura el responsable de que el partit comunista d’Espanya acceptés la bandera espanyola y la monarquia. Pas decisiu per la seva legalització i per la normalització de la democràcia en el nostre país.

 7. Tu ets una d’elles i per això et demano que pressionis amb aquest tema a la resta.mario oyunu
  a href=”http://www.xn--mariooyunlar-d5b.com”>mario oyunları
  a href=”http://www.giydirmeoyunlarim.org”>giydirme oyunları

 8. Tu ets una d’elles i per això et demano que pressionis amb aquest tema a la resta.mario oyunu
  mario oyunları
  giydirme oyunları

 9. dizi izle diu:

  Super paylasım ya iste budur sağol

Els comentaris estan tancats.